Het Nieuwe Bewegen

HNB

In een levensbedreigende situatie ben je super gefocust alleen op dat gevaar, zie je al de rest niet meer, krijg je tijdelijk een boost aan energie om te vechten/vluchten OF verstijven en kan je niet herstellen, noch verteren. Je moet reageren op het gevaar, handelt impulsief en denkt niet na.

Deze reactie kan je ook activeren alleen door, bewuste of onbewuste gedachte/overtuigingen. Aangezien je onbewuste een veel krachtigere computer is dan je bewuste geest, is het niet voldoende te begrijpen dat je meer ontspannen moet leven. Je hervalt in ‘oude gewoontes’ en trapt elke keer weer terug in dezelfde val.

Daardoor leef je voor meer dan 95% in deze reactie en ben je gewoon geworden aan de stoffen die vrijkomen en je een boost geven. Omdat deze boost snel wegvalt, ga je terug op zoek naar ‘uitdagingen’ zoals sportprestaties, promoties op het werk, e.d. Je zoekt dus stress op!!! En zo kom je in een cirkel waar je iets voor moet doen om deze in stand te houden!!!

Hoe kan je die doorbreken?

Dan moet je het over een andere boog gooien.

Naast de vecht-vlucht reactie in je centraal zenuwstelsel is er nog een reactie, namelijk de verteer, herstel en leef reactie. In deze reactie is er heel veel subtiele energie. Tevens is het de enige reactie waar je lichaam kan herstellen en je geest helder en creatief is. Zo kom je steeds korter bij jezelf en is er minder stress.

Deze reactie is alleen actief in ontspanning.

Ontspanning kan heel passief zijn. Dan doe je letterlijk niets en toch is er heel veel actie in je lichaam. Als je een acute griepaanval hebt, zal je duidelijk voelen dat je niets meer kunt doen. Dat is een goede reactie zodat het immuunsysteem het virus te lijf kan gaan en verslaan. Al je energie gaat naar herstel.

Jouw unieke energie weet perfect wat het moet doen om ziektes te bestrijden en wonden te helen. Het is dan een kleine stap te beseffen dat deze ook weet hoe je lichaam te bewegen en hoe vanuit je innerlijke kennis creatieve gedachten ontstaan.

Het is heel opvallend dat dezelfde energie je lichaam soepel maakt en voor een dynamische stabiliteit zorgt.

Daardoor kan je ontspannen heel actief zijn. Je geniet van wat je doet, de energie beweegt je lichaam, je houdt de focus op de actie die je wil uitvoeren, je hebt het gevoel erbij te horen en je steentje bij te dragen aan een groter doel, je wordt gewaardeerd voor wie je bent en wat je doet, … Jouw energie en de kwaliteit van je leven zal alleen maar toenemen. Dat zou minimum 95% van onze dag moeten uitmaken.

Je vecht niet tegen jezelf, noch tegen iemand anders en we staan samen sterk.

Wees niet verrast door de eenvoud om jouw energie en kennis terug te ontdekken en hoe vertrouwd de ervaring is. Het is nu eenmaal je ware natuur. Wees evenmin verrast door de impact de het heeft op jezelf en jouw omgeving.

Om terug te ontdekken hoe je ontspannen kan leven, heb ik een oefensysteem op punt gesteld. Het heeft een heel duidelijke opbouw en bestaat uit verschillende zichzelf versterkende cirkels. De algemene lijn is:

  •       Ontspanning: toelaten, vrijheid ontdekken en kiezen
  •       Ontspannen bewegen: bewust bewegen
  •       Ontspanning verdiepen: volheid ontdekken
  •       Meditatie: volle ontspanning vormt je houding
  •       Meditatief bewegen: innerlijke drive beweegt je lichaam

Leven vanuit jouw energie kan de kwaliteit van je leven enorm verbeteren. Je geest wordt helderder en alerter, je lichaam wordt soepeler en veerkrachtiger, je vindt meer dynamische stabiliteit, je intuïtie versterkt en je krijgt weer controle over je leven.

Kortom, je vindt wat juist is voor jou en je leert om van daaruit de richting van jouw leven zelf te bepalen. Alle talenten zitten al in je om te verwezenlijken waarvoor we in de wieg gelegd zijn.

En wees gerust, als je de vecht-vlucht reactie nodig hebt, is ze ter uwer beschikking.

 

Een volle stretch heeft een soepel eindgevoel.

Yves Verbeeck