Mental Energetic Body Treatment/Training

MEBT

We leven in een wereld waar we veel vooruitgang hebben geboekt op verschillende vlakken: gezondheidszorg, technologie, transport,…

We streven geluk en tevredenheid na in de materiële wereld. Dit geeft echter alleen een tijdelijke voldoening. Daardoor moeten we steeds weer op zoek gaan naar die voldoening en … willen we steeds meer.

Door deze uitwendige maatstaven van geluk, tevredenheid en gezondheid is onze aandacht bijna uitsluitend gericht op de wereld buiten ons. Daardoor zijn we ‘vergeten’ wie we zijn als individu en als mensheid.

We leven bijna continu gebukt onder stress en vanuit de vecht-vluchtreactie geïnitieerd door uitwendige dreiging en door gedachten, patronen en gewoontes. Dit is echter een beperkte bron van energie en kunnen we niet lang volhouden. De natuur heeft deze reactie voorzien voor noodsituaties, namelijk een dreigend levensgevaar vanuit de omgeving. Dat zou maximum 5% van onze dag mogen uitmaken.

Nu is het alsof ons leven afhangt van een onbereikbaar uitwendig doel. We zijn heel vatbaar voor een heel pallet aan lichamelijke ongemakken tot ziektes.

En dan gaan we weer op zoek naar oplossingen … in diezelfde uitwendige realiteit. Als we te moe zijn om te lopen, nemen we de auto. Als onze spieren pijn doen, onze geest niet meer helder is, als we niet goed slapen,… dan nemen we medicatie. Als we moeilijk face to face kunnen communiceren, sturen we een sms, mail of chatbericht. En ga zo maar door…

Dat is symptoombestrijding en kan alleen tijdelijk nuttig zijn, net zoals de vecht-vlucht reactie zelf.

Toch is er naast de vecht-vlucht reactie in ons centraal zenuwstelsel nog een reactie, namelijk de leef-heel reactie. In deze reactie is er heel veel subtiele energie en kan je lang volhouden. Tevens is het de enige reactie waar ons lichaam kan herstellen en onze geest helder en creatief is. Zo komen we steeds korter bij onszelf en is er minder stress.

Deze reactie is alleen actief in ontspanning.

Ontspanning kan heel passief zijn. Dan doen we letterlijk niets en toch is er heel veel actie in ons lichaam. Als we een acute griepaanval hebben, zullen we duidelijk voelen dat we niets meer kunnen doen. Dat is een goede reactie zodat het immuunsysteem het virus te lijf kan gaan en verslaan. Al onze energie gaat naar herstel.

Deze innerlijke drive weet perfect wat het moet doen om ziektes te bestrijden en wonden te helen. Het is dan een kleine stap te beseffen dat je innerlijke drive weet hoe je lichaam te bewegen, hoe vanuit je innerlijke kennis creatieve gedachten ontstaan en dat alle talenten al in ons zitten om te verwezenlijken waarvoor we in de wieg gelegd zijn.

Het is heel opvallend dat dezelfde innerlijke drive je lichaam soepel maakt en voor een dynamische stabiliteit zorgt.

Daardoor kunnen we ontspannen heel actief zijn. We genieten van wat we doen, de innerlijke drive beweegt ons lichaam, we houden de focus op de actie die we willen uitvoeren, we hebben het gevoel erbij te horen en ons steentje bij te dragen aan een groter doel, we worden gewaardeerd voor wie we zijn en wat we doen, … Onze innerlijke drive en de kwaliteit van ons leven zal alleen maar toenemen. Dat zou minimum 95% van onze dag moeten uitmaken.

We vechten niet tegen onszelf, noch tegen elkaar maar staan samen sterk.

Wees niet verrast door de eenvoud om de innerlijke drive en kennis terug te ontdekken en hoe vertrouwd de ervaring is. Het is nu eenmaal onze ware natuur. Wees evenmin verrast door de impact de het heeft op onszelf en onze omgeving.

Om terug te ontdekken hoe je ontspannen kan leven, heb ik een oefensysteem op punt gesteld. Het heeft een heel duidelijke opbouw en bestaat uit verschillende zichzelf versterkende cirkels. De algemene lijn is:

  •       Ontspanning: loslaten en toelaten
  •       Ontspannen bewegen: bewust bewegen
  •       Ontspanning verdiepen: hart- en breincoherentie
  •       Meditatie: volle ontspanning vormt je houding
  •       Meditatief bewegen: innerlijke drive beweegt je lichaam

Leven vanuit jouw innerlijke drive kan de kwaliteit van je leven enorm verbeteren. Je geest wordt helderder en alerter, je lichaam wordt soepeler en veerkrachtiger, je vindt meer dynamische stabiliteit, je intuïtie versterkt en je krijgt weer controle over je leven.

Kortom, je vindt wat juist is voor jou en je leert om van daaruit de richting van jouw leven zelf te bepalen.

En wees gerust, als je de vecht-vlucht reactie nodig hebt, is ze ter uwer beschikking.

Een volle stretch heeft een soepel eindgevoel.

Yves Verbeeck